Chaos tijdens een rustige Prinsjesdag
Aan het begin van het schooljaar besloot ons Condor groepje naar Den Haag af te reizen om beelden te maken van Prinsjesdag. Wij begonnen onze voorbereiding door apparatuur (camera’s, microfoons, zendersets en koptelefoons) te lenen en de groep op te splitsen in drie kleinere groepen. De kleinere groepen waren als volgt ingedeeld:
- Yari, Tom, Emma en Djaydee
- Mirthe, Lena, Christianne en ikzelf
- Yalou en Auke
Wij begonnen aanvankelijk de dag als één grote groep op Den Haag centraal. Ook als één grote groep vertrokken wij richting het Binnenhof. Toen wij aankwamen bij het Binnenhof kregen wij direct al een belangrijk persoon voor de camera: Rajen Buddhu Lall, de commissaris van het kabinet van de gouverneur van Aruba.
Een manifestatie
Onze eerste groep zouden eigenlijk sfeerbeelden gaan maken, maar kwamen zonder waarschuwing op het pad van Sven Hulleman. Sven was op dat moment bezig met een manifestatie om de gulden ‘opnieuw’ in te voeren, omdat hij vond dat het huidige systeem met de Euro failliet is. Bijna direct nadat de mensen van onze groep bij Sven zelf aankwamen, werd de hele groep omsingeld door een cordon van de politie. De hele groep werd voor ongeveer vier uur vastgehouden en alle ‘guldens’ werden in beslag genomen. Later zou deze manifestatie nog kort onder de aandacht komen in het NOS journaal, alleen werd hier niet gesproken van een manifestatie, maar demonstratie.
Schoolkinderen, Roemer en Rog
De tweede groep bij ons zou zich bezig houden met beelden maken rond het binnenhof, daarom positioneerden wij ons eerst voor de ingang van de tweede kamer. Hier besloten wij eerst een groep kinderen die daar ook stonden te interviewen. Mirthe interviewde de kinderen en deed dit gelukkig erg goed. Bij het interviewen van kinderen moet ook goed opgelet worden dat er weinig gesloten vragen gesteld worden. Kinderen antwoorden over het algemeen alleen met ja en nee hierop. Na het interview met de kinderen zagen wij Emile Roemer. We stapten direct op hem af. Zo’n kans kan je natuurlijk niet laten schieten. Gelukkig wilde Roemer wel met ons praten en waren de beelden die wij maakten ook erg mooi. Jammer genoeg was er op dat moment een demissionair kabinet en daarom was er eigenlijk ook niet veel spannends te melden. Wel zagen wij onszelf later terug op de Instagram van Roemer. Dit was wel weer erg leuk. Na Roemer geinterviewd te hebben, bleven wij nog even wachten bij de ingang van de Tweede Kamer, maar helaas zagen wij niet veel interessante mensen om te interviewen. Wij vertrokken na een tijdje richting het Buitenhof. Hier liepen wij tegen Michel Rog aan, de jongerenvertegenwoordiger voor het CDA. Bij Rog viel direct op dat hij een heel interessant pak aan had. Dus het gesprek ging vooral over dat pak en de gebeurtenissen rond die Prinsjesdag. Het gesprek was door de onderwerpen niet het meest spannende gesprek, maar wij leerden ook hier weer genoeg van. Bijvoorbeeld dat je een camera goed moet positioneren (zodat een arm niet in beeld komt) en dat je op moet letten wat je zegt voor de camera. Dat je goed op je woorden moet letten heb ik geweten. Ik vroeg waar Rog en en zijn vrouw hun ”mooie kledij” vandaan hadden en achteraf hoefde ik daardoor eigenlijk het hele interview niet meer te zien.
Een kerk vol politici
Terwijl de rest van ons vastgehouden werd door de politie of Emile Roemer lastig viel, waren Yalou en Auke naar de kerk gegaan. Daar werd net een optreden gegeven voor de politici, schoolkinderen en ouderen. Net zoals de andere groepen had dit groepje niet heel erg rekening gehouden met het feit dat zij bekende politici voor de camera zouden kunnen krijgen. Gelukkig zaten er genoeg politici in de kerk en snel nadat het optreden klaar was kregen zij Sybrand Buma voor de camera. Hij gaf erg uitgebreid antwoord op de vragen van Auke, maar helaas waren de vragen slecht voorbereid en dit was te zien. Hetzelfde gold voor Mark Rutte, hij gaf weliswaar minder uitgebreid antwoord, maar toch stond hij even opgewekt Auke kort te woord.
Toen wij na deze gebeurtenissen weer bij elkaar kwamen hadden we elkaar veel te vertellen over wat er was gebeurt en wat wij allemaal wel hadden geleerd. In het stuk ‘Reflectie op Prinsjesdag‘ ga ik verder op de dingen in die wij hebben geleerd en het montagewerk erna.