Be BOP-week 2017

De juiste studiekeuze maken, het is niet voor iedereen weggelegd. Dit is ook één van de redenen dat 37,4% (2012/2013, nrc.nl) van de HBO-studenten binnen een jaar stopt met zijn opleiding. Om dit percentage naar beneden te krijgen hebben onderwijsinstellingen verschillende maatregelen genomen, bij de FHJ bestonden deze maatregelen uit de studiekeuzecheck en (in mindere mate) de Be BOP-week. Ik zeg in mindere mate, omdat deze week de eerste week van het nieuwe schooljaar was en dan ben je toch een beetje laat met van studie wisselen. Maar de Be BOP-week was ook vooral bedoeld om je een voorproefje te geven van de journalistieke wereld en ons werd verteld dat we onze ogen open moesten houden en ‘eye opener’ moesten vastleggen op foto. Aan de hand van deze eye opener foto’s leg ik uit hoe deze week er uit zag en wat mij is bijgebleven.

Dag 1

Vanaf de eerste dag trok ik veel op met Chris, die ik had leren kennen tijdens introductiekamp. Op deze allereerste dag werden wij erop uit gestuurd om verhalen te gaan halen in Tilburg, zonder een verdere opdracht hier achter, wij konden zelf het onderwerp e.d. bepalen. Chris en ik gebruikten deze vrijheid om langs coffeeshops te gaan en de medewerkers vragen te stellen over wat zij dachten dat er zou gebeuren als de softdrugsteelt gereguleerd zou worden (deze wet is al goedgekeurd door de tweede kamer, maar nog niet door de eerste kamer). Bij de eerste drie coffeeshops waar wij langs gingen kregen wij te horen dat zij ons niet te woord wilden staan en wij hadden bijna de moed opgegeven, toen wij wel interviews mochten afnemen bij de Grass Company aan de Spoorlaan en de Koopvaardijstraat. Dit is de reden dat dit mijn eerste eye opener foto is:

De medewerkers waren uitermate vriendelijk en gedroegen zich professioneel, onze aanpak bij de interviews was, dat wij van tevoren een paar vragen hadden bedacht en de antwoorden noteerde in een boekje. Naast de opgeschreven antwoorden vroegen wij ook of het goed was als wij de interviews opnamen.

audio 1 (sorry voor het ongemak, de link wou helaas niet laden)

audio 2 (sorry voor het ongemak, de link wou helaas niet laden)

Zoals te horen in de opnames is er veel achtergrondgeluid, maar desalniettemin was het een leuke en leerzame ervaring. De lessen die mij het meest zijn bijgebleven van deze dag, zijn dat je niet overal automatisch te woord wordt gestaan als je journalist bent en dat een interview opnemen altijd handig is als back-up. Een ander punt dat onder onze aandacht kwam was dat je met improvisatie tijdens een interview erg leuke antwoorden kan krijgen, maar dat een goede voorbereiding en taakverdeling minstens even belangrijk zijn.

Dag 2

Op deze tweede dag kregen alle eerstejaars studenten een gastcollege van Henk van Ess, hij is datajournalist en social media factchecker. Hij vertelde aan de hand van een presentatie vol foto’s en video’s waar zijn werk uit bestond en wat voor handige tools er zijn op internet voor de slimme datajournalist. De eye opener op deze dag was het inzicht dat je heel makkelijk (bijna) alles van mensen online kunt vinden. Hier op de foto staat Henk van Ess net nadat hij een van deze ‘slimme’ tools heeft uitgelegd.

Dag 3

Op de Woensdag werd de dag begonnen met de inleiding verhalen maken, hierna was het de bedoeling dat (uit de groepjes waar iedereen in zat) tweetallen zich inschreven voor de workshops die die dag gepland stonden. Chris en ik waren nog zo enthousiast over het interviewen op Maandag dat wij besloten de workshop interviewen te volgen. Wij werden erg verrast door de inhoud van de workshop, die erg gericht was op de theorie achter het interviewen. Deze theorie achter het interviewen was wel de eye opener van die dag, omdat ik zelf niet had verwacht dat er zoveel bij zou komen kijken. Na de uitleg over de theorie gekregen te hebben keken wij naar het programma Zomaar Een Gast en moesten wij elkaar in die stijl interviewen. Deze stijl hield in dat je zonder voorkennis moest proberen een interessant verhaal uit iemand te krijgen, wat moeilijker was dan dat het leek. Op de foto staat Jerom (een andere vriend van de introductieweek) terwijl hij iemand anders uit de groep interviewt.

Nadat we bezig waren geweest in de mediatheek werden wij de straat op gestuurd met dezelfde opdracht, maar dan bij onbekende mensen. Jerom, Chris en ik hadden hier wel redelijke moeite mee en kwamen ook op deze manier erachter dat er een wezenlijk verschil zit tussen gericht interviewen en de stijl van Zomaar Een Gast/Vox Pop. Door deze dag heb ik de (voor mij) positieve kanten en negatieve kanten van beide genres ingezien en hoewel ik minder met deze stijlen heb, vond ik wel een heel leuk voorbeeld van Vox Pop: https://www.youtube.com/watch?v=FBRUVFelzOs

Dag 4

Op de vierde dag stond het onderwerp innoveren voorop. Er werd onder meer gepraat over hoe de technische veranderingen in de wereld het vak journalistiek veranderen en hoe je op die veranderingen als journalist zijnde slim op in kan spelen. Deze informatie was erg handig omdat de technische veranderingen zich tegenwoordig snel voordoen en elkaar snel opvolgen. Uit deze lezing kwam de opdracht uit voort dat we (in een drietal) een vlog moesten maken over een zelfbedacht innovatief idee. Jerom, Emma en ik kwamen op het idee om een smartwatch, bril en enkele andere functies samen te voegen tot een multifunctioneel apparaat. Het enthousiasme in ons groepje was groot en tevens was dit onze eerste ervaring met monteren (met imovie nog), alleen was niet duidelijk uitgelegd dat de vlog ook met journalistiek van doen moest hebben, (wat wel logisch was) daarom ontbrak het journalistieke element helaas. Hieronder het filmpje wat wij gemaakt hadden.

Op deze dag stond ik voor het eerst voor en achter de camera en ik vond beide posities erg leuk om vanuit te werken.

Dag 5

Deze dag was de afsluiting van de Be BOP-week en stond in het teken van een interview met Twan Huys, dit werd gehouden in de stijl van College Tour. Hij vertelde over zichzelf en de journalistiek in zijn studententijd en hoe beide zich hebben ontwikkeld over de tijd. Een belangrijke tip die hij gaf en ik goed heb onthouden is dat je altijd open moet staan voor andere disciplines, hijzelf wou namelijk altijd voor de radio werken en eindigde uiteindelijk op televisie. Hieronder de foto die ik nam tijdens het interview.

Aan het einde van de week moesten wij een motto geformuleerd hebben voor onszelf, de mijne was: Wat onbekend is, zal niet onbekend blijven. Ik weet nog niet precies hoe ik deze spreuk op mezelf betrekking zal laten hebben, maar ik begin er langzaam invulling aan te kunnen geven.

Na de Be Bop-week besloot ik naar Condor te gaan, het groepje waar ik bij terecht kwam was echt geweldig!  De eerste dag gingen we direct gezellig samen een biertje drinken, hier besloten we onszelf Masal te noemen (naar het restaurant waar we waren) dit betekent verhaal in het Turks. Wij kregen de opdracht een introductiefilmpje te maken. Hier is het introductiefilmpje dat we maakten:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *