Engeland, een verdeeld land (de gevolgen)

De Brexit heeft veel stof op doen waaien en tijdens de campagnes is er veel gepraat over de gevolgen van het verlaten van de Europese unie. Natuurlijk zijn er van beide kanten beloftes gemaakt, maar omdat de uitkomst van het referendum uitkwam op het verlaten van de Europese unie zijn de beloftes die aan deze kant zijn gemaakt extra belangrijk. Na het stemmen bleven er eigenlijk maar twee grote, belangrijke vragen over:

Wat waren de beloftes die werden gemaakt aan de stemmers tegen Europese samenwerking? En zijn deze beloftes gehouden?

Tijdens de campagne om de Europese unie te verlaten werden er drie hoofdbeloften gemaakt aan de Britse kiezers door het ‘leave’-team:

  1. De NHS (National Health Service) moet de 350 miljoen pond krijgen die elke week vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Brussel wordt gestuurd.
  2. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese unie verlaat zal dit zorgen voor heel veel minder immigratie.
  3. Als Turkije en vier andere landen toe zouden treden tot de Europese unie zou dat voor het Verenigd Koninkrijk 5 miljoen extra immigranten betekenen.

1.) Bij het eerste punt is te zien dat er met verschillende factoren niet rekening is gehouden. Als men op 350 miljoen pond per week uitkomt. Te zien is dat Margaret Thatcher eerder al een korting van 102 miljoen pond per week wist te realiseren, wat het totaal op 248 miljoen pond per week uitkomt. Een gedeelte (112 miljoen pond) van deze 248 miljoen pond wordt direct besteed aan steun voor Britse boeren, universiteiten en arme regio’s (zoals Cornwall en Zuid-Wales). Na de 112 miljoen van de 248 miljoen pond afgehaald te hebben blijft er maximaal nog 136 miljoen pond per week over. UKIP-leider Nigel Farage ontkende dat hij ooit dat statement had gemaakt, toen hij met de aangepaste cijfers werd geconfronteerd. Al met al heeft de UKIP deze belofte laten vallen.

2.) Bij dit tweede punt is te zien dat de bewoording erg vaag is, wat voor verschillende interpretaties kan zorgen. Voor duidelijkheid is het handigste uit te gaan van de originele belofte van Nigel Farage, dat het totale nettogetal van werkimmigratie van meer dan 300 duizend terug moest naar 50 duizend of minder. Op 3 maart 2016 trok Nigel Farage dit statement in en sprak zich uit om immigratie weer op ‘normale niveaus’ te krijgen. Door zorgvuldige bewoordingen te gebruiken hebben de UKIP, Boris Johnson en Nigel Farage nooit concrete getallen genoemd, wel hield een van de ‘leave’ sympathisanten (Duncan Smith) de wens van toenmalig premier David Cameron aan. Deze wens was om de immigratie onder de 100 duizend personen netto per jaar te houden. Later zou Boris Johnson verklaren dat het de ‘leave’-stemmer niet te doen was om de immigratie, wat door sommige mensen werd opgevat als kiezersbedrog.

3.) Bij het derde punt is te zien dat het ‘leave’-kamp beweerde dat door de toenmalige migranten-crisis de Europese unie de lidmaatschapsprocedure voor Macedonie, Montenegro, Servie, Albanie en Turkije zou vergemakkelijken. Het ‘leave’-campagneteam gebruikte als bewijs voor deze claim een gelekt document, waarin stond dat een kleine diplomatieke unit Turkije hielp met zijn procedure. David Cameron reageerde hierop door er op te wijzen dat er alleen tot overeenstemming was gekomen op 1 van de 35 onderdelen en dat in dit tempo Turkije pas in het jaar 3000 lid zou zijn. De Turkse president  Recep Tayyip Erdoğan reageerde hierop, met de woorden:”laten wij het volk vragen wat zij willen, net zoals de Britten dat doen”. Bij dit punt is de conclusie dat ook al heeft Turkije een aanvraag sinds 1963, ze niet snel toe zullen treden.

Wat zijn de praktische consequenties voor het dagelijks leven (in het Verenigd Koninkrijk) van deze keuze nou precies?

Voordat over dit onderwerp iets gezegd kan worden, moet wel gesteld worden dat de Brexit een unieke gebeurtenis is en dat de gevolgen hierdoor niet met volledige zekerheid gesteld kunnen worden. Hier zijn drie van de belangrijkste punten.

1.) Op financieel gebied

Het financiele aspect is het meest benadrukte punt van de Brexit door de mensen die wilden blijven. Voorspellingen over het effect van de Brexit op de Britse markt varieren erg sterk, maar over het algemeen komt het beeld naar voren dat de uislag van dit referendum slecht is voor de Britse economie. Van de studies die gedaan zijn komt een beeld naar voren van een verlies van rond de 1,3% van het BNP, wat neerkomt op ongeveer 20 miljard pond in het laatste kwartaal van 2017. Op de lange termijn zijn economen bijna unaniem erover eens dat de Brexit negatieve gevolgen heeft op de Britse economie, omdat er nieuwe handelsbarrieres worden opgeworpen en hierdoor de tarieven omhoog zullen gaan van goederen en diensten uit andere Europese landen. Hoe erg het effect zal zijn hangt af van de beslissing of het Verenigd Koninkrijk binnen de enkele Europese markt blijft (door bijv. lid te worden van de EEA), een vrijhandelsverdrag sluit of volledig alle samenwerking verbreekt.

2.) Hoger onderwijs

Alle Britse universiteiten hebben zich uitgesproken tegen een Brexit en dit heeft ook een goede reden, ze zijn op verschillende manieren afhankelijk van de Europese unie, deze manieren zijn:

  • Ongeveer 15% van de academici in het Verenigd Koninkrijk komt uit andere EU landen
  • Meer dan 200.000 Britse studenten hebben via het Europese uitwisselingsproject Erasmus+ in het buitenland kunnen studeren.
  • Dit geldt ook voor 20.000 personeel van universiteiten in het Verenigd Koninkrijk.
  • Naast Britten in het buitenland geldt ook dat in het schooljaar 2013-2014 ongeveer 125.300 Europese studenten studeerde aan Britse universiteiten

Voor allen uit de bovengenoemde groepen zou het lastiger kunnen worden om rond te reizen voor studie en kennisuitwisseling na de Brexit. Een belangrijke factor waar universiteiten ook rekening mee houden is dat Europese subsidie weg zal vallen, de universiteiten van Oxford en Warwick hebben hier op gereageerd door de opties te bekijken om (gedeeltes van) studies onder te brengen in Parijs, om toch nog subsidie binnen te kunnen krijgen. De vrees is dat vanwege deze buitenlandse campussen er een uitstroom zal zijn van kennis uit het Verenigd Koninkrijk.

3.) Het milieu en boeren

Bij dit laatste onderwerp geldt dat heel veel van de regulaties en regels uit de Europese unie en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verweven zijn, wat het lastig maakt te voorspellen wat het effect zal zijn van de Brexit. In ieder geval zullen boeren op minder steun kunnen rekenen, omdat zij voor een groot gedeelte afhankelijk waren van Europese subsidies. Een effect van het wegvallen van de subsidies voor boeren, kan ook grote gevolgen hebben voor het milieu in het Verenigd Koninkrijk, dit komt omdat veel subsidies gegeven werden zodat boeren (bijvoorbeeld) grasranden langs hun akkers overhielden, waar weidevogels in konden nestelen. Met het wegvallen van de subsidies zal daarom niet alleen de boterham van de boeren onzekerder worden, ook zullen nest- en foerageergebieden van dieren onzekerder worden. Of men nou voor of tegen het verlaten van de Europese unie was, één ding is in ieder geval zeker, het Verenigd Koninkrijk gaat een onzekere tijd tegemoet.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *