Werken bij Microbit
Een tijdje geleden vertelde onze coach Roy dat er ‘venijnige vraagstukken’ aan zouden komen. Dit hield in dat bedrijven met opdrachten zouden komen waarvoor wij individueel of als groep op konden inschrijven. Zelf werd ik enthousiast om een project te maken voor Maps4news. Maar toen er nog mensen gezocht werden voor een project voor Microbit wilde ik deze kans ook graag aannemen. Djaydee had al gevlogd bij scholen waar kinderen werd geleerd een ‘Microbit’ te maken. Dit is een soort simpel computertje. Maar er waren nog mensen nodig om te filmen bij de opening van de Dutch Technology Week en bij verschillende workshops. Marloes, uit Condor groep B, en ik zouden samen op deze dagen filmen en een sfeerimpressie en een aftermovie maken. Bij het schrijven van dit stuk is de sfeerimpressie van de opening al een tijdje af, maar de aftermovie maken wij pas de week na de deadline van deze blog af.
Voorbereiding voor de Dutch Technology Week
De eerste dag dat wij zouden filmen was de opening van de Dutch Technology Week, bij Fontys Rachelsmolen in Eindhoven. De dag van tevoren hadden wij met elkaar al een plan opgesteld hoe wij het zouden aanpakken. In overleg met onze contactpersoon van Microbit, Lex, besloten we dat het een meer promotie-achtig filmpje zou worden. Hierdoor was het al snel duidelijk dat, in tegenstelling tot het SEAL-project, dit veel meer bedrijfsjournalistiek zou worden. Verder vonden wij het ook belangrijk dat wij een tijdsschema van de dag zouden krijgen, zodat wij wisten wanneer wij waar moesten zijn. Ook vroegen wij Lex of wij die dag nog ergens de focus op moesten leggen. Lex vertelde dat van alle kleine Microbits één grote muur was gemaakt, die die dag gepresenteerd zou worden. Dit zou tevens het begin van de Dutch Technology Week inluiden (ook bekend van de plaatjes die je bij de Albert Heijn krijgt). De vrijdag voordat wij zouden gaan filmen (de opening was op maandag) had ik al twee camerasets, statieven en zendersets geregeld. Na het weekend was het op naar Eindhoven.
Het filmen bij de opening van de Dutch Technology week
De maandag van de opening begon voor Marloes en mij niet helemaal zoals gepland. We waren namelijk een halte te ver uitgestapt toen we in de bus zaten. Maar hierdoor lieten wij ons niet tegenhouden. Na stevig doorgewandeld te hebben kwamen wij aan bij Fontys Rachelsmolen. Toen wij bij het desbetreffende gebouw aankwamen zagen we dat de meeste mensen al binnen waren, dus wij gingen ook snel naar binnen. Bij binnenkomst kregen wij naambordjes met ‘pers’ erop. Hierna zochten wij direct Lex op om ons plan door te spreken. Daarna namen wij de omgeving goed in ons op, om geschikte filmlocaties te bepalen. Nadat dit was gebeurd begonnen wij met filmen. Uit ervaring wist ik dat je beter teveel dan te weinig beelden kan hebben. Dus probeerde ik uit zoveel mogelijke hoeken te filmen en zoveel mogelijke verschillende beelden te schieten. Nadat wij genoeg beelden van de receptie hadden, begonnen de presentaties met gastsprekers. Dit was niet de focus van de dag, maar wel goed om op camera te hebben. En verder konden wij tijdens het filmen van de gastsprekers bespreken wie waar ging staan bij het ‘opstarten’ van de Microbit-muur. Na overleg besloten wij dat Marloes frontaal het aftellen en de muur zou filmen en dat ik vanaf de zijkant een close-up van de oplichtende muur in het donker zou maken. Zogezegd zo gedaan. Na afloop zochten wij Lex nog op om te bespreken wat hij belangrijk vond. Hij vertelde dat hij een sfeerimpressie wilde die een minuut (of ietsje korter) duurde. Deze tijdsduur was wel een opgave op zichzelf, omdat wij bijna anderhalf uur aan beeldmateriaal hadden.
De montage
Bij de montage was Marloes helaas niet aanwezig, maar in dit geval maakte het eigenlijk ook niet veel uit. In mijn eentje ging ik voortvarend aan de slag. Dat moest ook wel, omdat we een deadline twee dagen later hadden. Dan wilde Lex het filmpje namelijk hebben. Het eerste wat ik deed was ook meteen het meest langdradige en moeilijke werk, namelijk: het selecteren van welk beeldmateriaal geschikt was om te gebruiken. Wat mocht blijven en wat kon weg? Zoals eerder gezegd was er anderhalf uur aan beeldmateriaal, maar na een eerste selectie was er (gelukkig) nog maar vijf minuten van over. Al moet wel gezegd worden dat, om tot deze selectie te komen, het bewerken bijna drie uur duurde. Zelfs in de beelden die wel gebruikt werden moest nog flink geknipt worden om het tot minuscule fragmenten te verwerken. Daarna was het zaak om een bepaalde volgorde in de geselecteerde fragmenten te maken, zodat het samen een soort verhaal zou vertellen zonder tekst en het ook nog redelijk begrijpelijk zou zijn voor kijkers. Ik vond het wel doodzonde dat we de audio die we hadden opgenomen niet meer te gebruiken was. Hier kregen wij later ook de enige feedback op. Lex had graag gezien dat bij het aftellen in het filmpje dit ook te horen was. Gelukkig vond hij het filmpje voor de rest helemaal geweldig. Nadat de volgorde was aangebracht, kon er passende muziek onder. Ik had Marloes telefonisch gevraagd of zij de muziek kon zoeken in de rechtenvrije muziek-afspeellijst van Youtube. Ze kwam met drie suggesties, waarvan ik er één selecteerde. Toen de muziek erop zat was de video bijna klaar, maar eerst moest er nog op het begin en op het eind een dip to black. Verder moest er ook nog een tekst aan het begin om te laten zien wanneer en waar de gebeurtenissen waren. Ook de audio moest aangepast worden zodat deze niet te hard stond. En tot slot moest de muziek een goede afronding krijgen om gelijk te lopen met de beelden. Al met al was het een opgave, maar het resultaat mocht er zijn. Hieronder het filmpje dat hieruit voortkwam:
oskgscrkl damgk niyrudp mldf gdlniwrjynhkvfo