Dichten in Perugia
In April gingen er een aantal condorianen naar het International Journalism Festival (IJF) in Perugia. Onze groep wilde hier op een innovatieve manier verslag van doen. Daarom wilden wij gedichten over de lezingen maken waar wij heengingen.
Zelf ben ik naar drie dagen met lezingen geweest. In totaal waren er vijf dagen, maar de eerste en laatste dagen waren volledig in het Italiaans. Bij de lezingen werden er aardig veel open deuren ingetrapt. Maar gelukkig waren er ook veel lezingen bij die leerzaam waren. De lezing die mij het meeste is bijgebleven ging over hoe Amerikaans en Russisch geld populisme financiert. Dit kwam doordat ik er nooit bij had stil gestaan dat rechtse groeperingen uit de Verenigde Staten ook populisme financieren. Ook een lezing die over een digitale samenwerking met de doelgroep ging in Hamburg vond ik zeer de moeite waard. Dit kwam omdat we een handige tool uitgelegd kregen om onderzoek mee te doen (CrowdNewsroom). Via de tool kon je makkelijk mensen bereiken en zo veel data verzamelen. Beide lezingen heb ik verwerkt in mijn gedichten.
Bij het schrijven van de gedichten wilde ik niet alleen lezingen beschrijven, maar ook een klein inkijkje geven in de sfeer van de stad en de mensen die hier leven. Dat was wat veel vandaar dat ik ook aardig wat moest schrappen. Qua personen koos ik voor onze tijdelijke huisbaas Fillipo. Zijn flamboyante en excentrieke gedrag maakte hem in mijn ogen uiterst geschikt om over te dichten.
Hieronder de gedichten die ik heb geschreven:
Filippo en Hamburg
Van ons kikkerlandje,
naar dit prachtige, Italiaanse land,
gingen we van Rome naar Perugia,
eindelijk daar aanbeland.
Perugia, mooiste stad van Umbria.
Het grote festival begint,
in ons appartement ontmoeten wij Filippo,
de huisbaas die alles regelt,
sportkaartjes en alles wat je bemind.
De lezingen van het festival beginnen maar zozo..
met veel open deuren.
Blijft dat zo? No!
Dan zegt de lezing van Hamburg wat te doen,
als je veel data wil gebruiken, gebruik dan CrowdNewsroom.
Nu de dag weer helemaal klaar is,
en ik van vermoeidheid bijna in slaap ben gesust,
weet ik dat het weer genoeg is geweest,
ik ga naar het appartement, ik neem rust.
Populisme
Vandaag in de programmaboeken:
Wie het populisme in Europa financiert.
Normaal gesproken wordt over dit geld moeilijk gedaan,
maar nu deden ze de afkomst uit de doeken.
Zowel de Rus, als de Amerikaan,
hebben het politieke landschap ontsierd.
Met dit geld worden mensen om de tuin geleid,
tot haat aangezet en opgestookt.
De manieren waarop dit gebeurd,
zijn niet allemaal even duidelijk en wel zeker uitgekookt.
Ze hadden geen problemen met scheuren vinden in
politieke systemen,
Als voorbeeld kunnen we de Brexit nemen.
Dit verhaal wist iedereen op het puntje van zijn stoel te houden.
Omdat de experts alles goed wisten te onderbouwen.
Na afloop kwamen er uit de zaal ingewikkelde en
moeilijke vragen.
Maar de gegeven antwoorden wisten prima de waarheid te dragen.
Ode aan Perugia
Het einde van de week in Perugia, die prachtige stad.
Na zoveel interessante, leerzame lezingen: afgemat.
Zoveel, in korte tijd verteld en uitgelegd, bijna niet te bevatten.
Wat daarbij ook niet hielp, was het tijdens de week bezatten.
Perugia, een vrolijke mengelmoes van experts en
journalisten.
Ik kan niet zeggen dat we achter het net visten.
De mensen, het prachtige plein en Dempsey’s bar: Perugia, een prachtige stad.
Iedere journalist legt hierdoor hoger de lat.
Een geweldige ervaring, voor het beschrijven zo
ongrijpbaar.
Bij elkaar, in een enkel, simpel woord: zwaar.
Maar goed, aan al het moois moet uiteindelijk wel een einde komen.
Feedback op de gedichten
Nadat wij met z’n allen weer terug in Nederland waren waren en alle gedichten in één bestand hadden gezet, gaven wij feedback op elkaars werk. Mijn bedoeling met het dichten was geweest om zoveel mogelijk inhoud in een korte tekst te zetten. Ik vond dit zeer geslaagd. Ook had ik geprobeerd met rijm te werken, alleen werkte dit helaas een ‘sinterklaasgedichtje-effect’ op. De belangrijkste lessen die ik over mijn gedichten door de feedback meeneem zijn:
- Het is zonde als een gedicht met veel inhoud een sinterklaasgedicht wordt. Dat betekent dat ik niet zo krampachtig hoef vast te houden aan rijmen.
- Doordat de gedichten veel inhoud hebben ben ik geneigd om de zinnen te lang te maken. Dit kan verwarrend werken en verdient wat aandacht.
- Voordat ik de gedichten had aangescherpt waren veel stukken net teveel aan elkaar geschreven. Dit maakte dat het lezen niet heel fijn was.
Hieronder de feedback van Yalou en Mirthe voordat ik de gedichten aangescherpt had:
Yalou: 3 Jesse gedichten. Die ook echt Jesse uitstralen. Want je maakt het jezelf extra moeilijk om zo veel informatie en zinnen in een gedichtje te stoppen. Mijn grote tip is om te filteren wat nou echt belangrijk is voor jouw gedichten. Voor de rest vind ik ze leuk en maak je gebruik van een fijne rijm. Ook zie ik dat je het sinterklaas gedichtje wilde ontwijken door het moeilijker te maken. Zo heb je lange zinnen en moeilijke synoniemen gebruikt. Dit hoeft natuurlijk niet. Toch super dat ik geen Sinterklaas gevoel kreeg bij je gedichten. Ik vind ze super om te lezen!
Mirthe: Het is leuk hoe beschrijvend en uitgebreid je gedichten hebt opgesteld. Het is een hele andere vorm. Het Sinterklaas-rijmen vind ik persoonlijk niet zo fijn, maar dat komt misschien ook doordat het bij alledrie de gedichten gebeurt en doordat de zinnen erg lang zijn. Door die lange zinnen verlies ik wel eens waar ik ben in het verhaal en moet ik weer teruglezen waar het laatste woord ook alweer op rijmde. Ik zou de lay-out overzichtelijker maken door bijvoorbeeld witregels toe te voegen. Dat maakt het behapbaarder.