Mijn reis voor de Nieuwsredactie

De Nieuwsredactie duurde zes weken. In deze tijd heb ik zeer genoten van het tempo en het blijven produceren. In tegenstelling tot mijn vorige, halve jaar bij de FHJ heb ik tijdens deze redactie het genoegen mogen hebben om het land door te reizen. Vandaar ook de titel ‘Mijn reis voor de Nieuwsredactie.’ In dit stuk zal ik allereerst beginnen met een korte analyse hoe ik mij ontwikkeld heb per medium. Hierna heb ik (bij wijze van het verder oefenen met tools) een kaart gemaakt van alle locaties die ik heb bezocht.

Video

Bij dit onderdeel heb ik grote sprongen gemaakt. Het grootste punt waar verbeteringen in is gekomen, is mijn gebruik van natuurlijke scenes. Tijdens de eerste twee weken kreeg ik van Co Bas vaak genoeg te horen dat ik alleen maar ‘talking heads’ had. Na deze feedback ben ik een stuk beter gaan nadenken over het beeldverhaal dat ik wil overbrengen. Het voorbeeld hiervan is mijn video: ‘Luca, een automotive-revolutie?’ In deze video heb ik er expres voor gekozen om de tweede geïnterviewde haar verhaal vanuit de auto te laten doen. Ook vond ik het belangrijk om bewegende beelden van de auto in de video te verwerken.

Audio

Om heel eerlijk te zijn keek ik tegen het maken van podcasts op. Ik had vorig jaar voor het eerst er ééntje gemaakt en ik had het daarbij gelaten. Van alle podcasts die ik tijdens de Nieuwsredactie heb gemaakt ben ik daarom ook het meest trots op de eerste: ‘Ik vind niet dat studenten collegegeld moeten terugkrijgen.’ Een week van tevoren wist ik al dat ik naar Prinsjesdag wilde gaan om er audio-reportage te maken. Politici voor de interviews waren al geregeld, maar helaas lieten beide niets meer van zich horen. Gelukkig kon ik Rob Jetten (D66) en Farid Azarkan (DENK) aanspreken. Verder had ik ook nog het geluk dat er een helikopter overvloog toen ik de sfeer aan het beschrijven was. Oorspronkelijk probeerde ik mijn voice-over te minimaliseren bij mijn audio-stukken. Na feedback van de Co’s ben ik daarentegen met wat meer zekerheid mijn eigen stem in mijn producties gaan gebruiken.

Tekst

In tegenstelling tot de vorige twee media, was ik al ietsje meer zeker over mijn geschreven kunnen. Dit komt omdat ik voor de Nieuwsredactie mijn schrijven heb kunnen aanscherpen als freelancer bij Mobility Media. Vooral het tempo van de Nieuwsredactie was voor mij waardevol. Deze snelheid zorgde ervoor dat ik creatiever te werk moest gaan in het in het vinden van bronnen. Het stuk “Een grand prix zonder publiek is wel een mogelijkheid, maar zeker geen waarschijnlijkheid.” Voor dit stuk heb ik mijn persoonlijke netwerk moeten aanspreken. Ik wist namelijk dat een vriendin bij Ziggo sport gewerkt had en daarom het nummer van Jan Lammers had. Toen ik Lammers eenmaal aan de telefoon kreeg, was hij bereid om met mij mee te denken en om mij volledig te informeren. De voorwaarde was wel dat hij het stuk voor publicatie eerst ter inzage zou krijgen. De feedback die ik op mijn geschreven stukken heb gekregen heeft mij geleerd dat ik nog beter op mijn spelling moet letten. Ook mag ik iets meer experimenteren met creatievere koppen en alinea’s.

Visuals

Toen ik hoorde dat we bij de Nieuwsredactie visuals moesten gaan maken, werd ik blij. Visuals zijn namelijk een makkelijke manier om veel informatie snel inzichtelijk te maken voor je lezers. Ik had hier weinig ervaring mee en wilde graag nieuwe tools ontdekken om mee te werken. Ik was mij al bewust van Canva (deze heb ik ook meerdere malen gebruikt voor visuals) en ik hoorde tijdens de Nieuwsredactie van Infogram. Bij het stuk ‘De Nederlandse wolf: woest of wonderschoon?’ heb ik daarentegen op aanraden van Co Meghan het programma Timegraphics gebruikt. Na een uur oefenen had ik het programma meer of minder onder de knie en kon het invoegen van de informatie beginnen. Voor de rest van dit stuk had ik met bioloog Leo Linnartz gebeld. Voor de visual haalde ik mijn informatie daarentegen van de bioloog Glenn Lelieman. Linnartz had Lelieman aangeraden, omdat hij meer van de geschiedenis van de wolf op de hoogte was.

Maar waar ben ik nou eigenlijk fysiek geweest tijdens mijn ‘Reis’?*

  1. Kinrooi (België) – Replica-wapens, zijn ze echt zo makkelijk te krijgen?
  2. Den Haag – ‘Ik vind dat studenten geen collegegeld moeten terugkrijgen’
  3. Tilburg – Met de auto naar school: gemak of noodzaak?
  4. Voorschoten – Historische standbeelden, spiegel van de samenleving?
  5. Zoetermeer – Zo gaat het er aan toe bij een car meeting
  6. Heteren – Hoe word je coureur in Nederland?
  7. Noordwijkerhout – Hoe houdt de DF Academy racen veilig?
  8. Bunnik – Overheid vergeet elektrische subsidiepot op te laden (1)
  9. Nuenen – Overheid vergeet elektrische subsidiepot op te laden (2)
  10. Eindhoven – Luca, een automotive revolutie?

*(De bovenstaande kaart is gemaakt met Snazzy Maps. Omdat ik geen verdere ervaring heb met het maken van interactieve kaarten staat er helaas geen informatie bij de bolletjes. Ook moet de gebruiker handmatig de kaart eerst vanaf New York City naar Nederland verslepen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *