Europese Commissie komt met noodplan voor de Brexit
De Europese Commissie heeft een noodplan gepresenteerd voor de Brexit. Door dit noodplan worden visserij en verkeer tijdelijk geregeld. De commissie komt met dit noodplan, omdat er in Brussel geen vertrouwen is dat er op tijd een definitieve deal met de Britten op tafel ligt.
Leestijd 2 minuten.
Het noodplan werd gepresenteerd na een gesprek tussen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen woensdag. “De onderhandelingen zijn nog gaande”, liet Von der Leyen in een toelichting weten. “Aangezien het einde van de transitie-periode echter zeer nabij is, is er geen garantie dat als en wanneer er een overeenkomst wordt gesloten, deze op tijd in werking kan treden.” Ze vervolgt: “Het is onze verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn op alle eventualiteiten, inclusief het niet hebben van een deal met het VK op 1 januari 2021. Daarom komen we vandaag met deze maatregelen.”
Verenigd Koninkrijk stapte op 31 januari uit de Europese Unie met een overgangsperiode tot 1 januari 2021. Het noodplan is bedoeld als overbrugging tussen 1 januari en het moment waarop er alsnog een definitief akkoord wordt bereikt. De einddatum van dit noodplan is nog niet bekend.
Het plan
Het noodplan bestaat uit vier onderdelen: bereikbaarheid via de lucht, vliegveiligheid, bereikbaarheid via wegen en visserij. Alle voorstellen van de commissie zijn onder voorbehoud dat de Britten hetzelfde garanderen voor EU-burgers. Bekijk hier het plan.
De Europese Commissie wil voor bepaalde vluchten garanderen dat ze nog een half jaar lang ongestoord kunnen plaatsvinden. Ook stelt het plan voor om afspraken te maken over bestaande veiligheidscertificaten in de luchtvaartsector. Hierdoor hoeven Europese toestellen niet aan de grond gezet te worden.
Tussenoplossing
Het plan stelt ook voor om een halfjaar lang het persoons- en goederenverkeer over de weg zonder barricades te laten verlopen. Als het om visserij gaat wil de commissie dat er een tussenoplossing van een jaar komt tot 31 december 2021. Op deze manier kunnen zowel de Britten als de Europeanen in elkaars wateren blijven vissen. Deze tijdelijke oplossing loopt aan het einde van volgend jaar af, behalve als er eerder al een permanente deal wordt gesloten.