Ziekteverzuim torenhoog in coronatijd

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit jaar het ziekteverzuim het hoogst was sinds 2003. De sectoren waar het meeste verzuim te zien was, waren de industrie, landbouw en horeca. Tijdens het onderzoek werd alleen gekeken naar de eerste drie kwartalen van dit jaar. Woordvoerder van FNV José Kager ziet zelf ook een stijging in het verzuim.

Leestijd 2 minuten.

“De stijging die we zien is zeker corona-gerelateerd”, vertelt Kager. “Wij hebben leden die in quarantaine moeten om diverse redenen, met de vraag of ze zich dan ziek moeten melden. Ook hebben we mensen met lichte klachten. Ze zouden normaal gesproken naar het werk gaan, maar nu moeten ze volgens de richtlijnen thuisblijven.” Het gemiddelde ziekteverzuim is volgens het CBS sinds vorig jaar gestegen van 4,3 naar 4,7 procent. De oorzaak van deze stijging heeft het instituut niet onderzocht en daarom doen ze daar ook geen uitspraken over.

De sector met de meeste ziekmeldingen was by-far de zorg. Waar in het derde kwartaal van vorig jaar vier procent zich ziek meldde, lag dat aantal dit jaar op 4,4 procent. Vooral verpleeg- en verzorgingstehuizen hadden last van ziekteverzuim. Het aantal ziekmeldingen lag hier namelijk op zeven procent. “Ongeacht de sector is dit een lastige periode voor werknemers”, vervolgt Kager. “We hopen alleen dat ze goede leidinggevenden hebben, die ook bereid zijn het contact te onderhouden. Ook het voorzien van ergonomisch verantwoord apparatuur als een toetsenbord of scherm zijn nu nieuwe zorgen die zowel werkgevers als werknemers hebben. Starters hebben het dan nog weer een tikkeltje moeilijker. Door het thuiszitten leren ze minder goed hun collega’s en de bedrijfscultuur kennen. Ook is het mogelijk dat het voor deze groep moeilijker wordt om hun eigen grenzen aan te geven bij werkgevers.”

Het ziekteverzuim per sector in 2020. (Bron: CBS)

Stijgingen en dalingen

Volgens het CBS hebben bijna alle bedrijfstakken deze zomer te maken gehad met meer verzuim. Positieve uitzonderingen hierop zijn het onderwijs en het openbaar bestuur. Bij deze sectoren was dit jaar juist een lichte daling in het aantal ziekmelders te zien. De horeca en landbouw gingen juist de andere kant op. Waar bij beide sectoren meestal sprake is van weinig verzuim, was dat dit jaar zeker niet het geval. In de horeca steeg het verzuim van 2,6 naar 4,1 procent en bij de landbouw waren exact dezelfde cijfers te zien. Ook kappers, sauna’s en zwembaden kregen dit jaar met disproportioneel verzuim te maken. Kager sluit af: “Als FNV proberen we in ieder geval leidinggevenden goed contact met hun werknemers te laten onderhouden. Het is belangrijk dat werknemers vertrouwen gegeven wordt. Ook is het belangrijk om aan ze te vragen wat er voor hen nodig is om weer aan het werk te kunnen gaan. Wat wel heel belangrijk is om te onthouden, is dat ziek, ziek is. We hebben gezien dat als je druk uitoefent, dat contraproductief werkt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *