Starters komen moeizaam op gang vanwege corona

De Denktank Coronacrisis van de Sociaal Economische raad (SER) kwam vorige week met aanbevelingen voor de arbeidsmarkt tijdens corona. De kern van het rapport was dat vooral starters, langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking meer ondersteuning nodig hebben. Maar hoe kunnen starters zich het beste aanpassen op de arbeidsmarkt? We praten hierover met Heleen Water, helpdesk manager bij Intermediair.

Leestijd 3 minuten.

Intermediair bracht vorige maand zelf (in samenwerking met de Nationale Vacaturebank en uitgevoerd door Motivaction) een rapport uit. Hierin kwam naar voren dat starters het door het coronavirus moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. “Het virus en de crisis die daarop volgde hebben vanaf dag één grote invloed gehad op de gehele economie, maar ook in het bijzonder op starters op de arbeidsmarkt. Er zitten door de vele ontslagen ineens een stuk meer vissen in de vijver waar werkgevers hun kandidaten uit vissen”, vertelt Water.

Over de starters die wel nog werk hebben is het onderzoek duidelijk: ze zitten er echt helemaal doorheen. Van de ondervraagde starters gaf 51 procent aan niet te kunnen wachten om terug naar kantoor te gaan, terwijl dit percentage bij niet starters op 30 procent lag. Verder geeft 34 procent van de starters aan dat ze het gevoel hebben dat hun persoonlijke ontwikkeling stilstaat. Onder de niet starters is dit 24 procent.

Bron: Nationale Vacaturebank

Carien Karsten, psychotherapeut en expert bij Intermediair, vertelt in een persbericht waar vaak het probleem ligt: “Ze hebben vaak torenhoge verwachtingen van zichzelf en kunnen die nu niet waarmaken, waardoor ze het gevoel hebben dat hun ontwikkeling stilstaat. Werknemers die verder zijn in hun carrière hebben vaak al meerdere tegenslagen meegemaakt en kunnen die relativeren. Starters hebben nog niet het vertrouwen: deze ramp overleef ik wel. Ze kennen hun eigen kracht nog niet.”

Zware tijden  

Werkgevers zitten dan weer in een andere situatie door de pandemie. Volgens Water voelen zij juist de positieve kanten van corona: “Werkgevers die nog personeel zoeken, leunen nu ontspannen achterover en kunnen voor starterbanen ook kandidaten vinden met iets meer ervaring. Wat de inwerkperiode vergemakkelijkt en de energie die men normaal in een starter moet stoppen vermindert.” Water vertelt verder: “De arbeidsmarkt was voor een starter al moeilijk, maar deze is door deze crisis alleen maar zwaarder geworden.”

Om al deze redenen zien starters, volgens het onderzoek, de toekomst somberder in dan andere groepen werkenden of werkzoekenden. Van de groep werkenden of werkzoekenden gaf bijvoorbeeld 47 procent aan zich geen zorgen te maken over zijn of haar werk. Verder gaf 15 procent van deze groep aan zich juist wel zorgen te maken over hun toekomst. Onder de groep onderzochte starters lag dit percentage hoger met 7 procent (in totaal dus 22 procent) die zich zorgen maakt.

Tips en kansen voor starters

Wat wel duidelijk is, is dat deze tijd extra moeilijk is voor starters. Om het opbouwen van je carrière tijdens corona toch een stukje makkelijker te maken heeft Water nog wat advies: “Veel starters gebruiken deze tijd om zich extra te scholen, dit is dan ook één van de adviezen die wij geven aan werkloze jongeren. Gebruik dus deze tijd om je kennis te verbreden, een stageplek te bemachtigen of ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Maar blijf in ieder geval bezig en houd het gat in je cv zo klein mogelijk. Door aan te tonen dat je nu energie steekt in jezelf en/of anderen steekt, geeft dat bij een toekomstige werkgever een positieve kijk op jou als sollicitant.”

In sommige sectoren liggen er ook veel kansen weggelegd voor starters. Ondanks de coronacrisis (of juist dankzij de crisis) zijn er in de zorg en IT veel kansen. Jobdigger geeft op zijn site aan dat er in deze sectoren veel vraag is naar nieuw bloed. Het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd vergelijkt het aantal vacatures dit jaar met het aantal van vorig jaar. Bij een paar beroepen binnen deze werkgebieden is de vraag gedaald, maar het algemene beeld is toch positief voor de beginnende professional. Voor starters die het juiste diploma niet op zak hebben, kan herscholing naar één van deze twee sectoren uitkomst bieden.  

Bron: Jobdigger
Bron: Jobdigger

Reactie van de SER

De redactie van GROW benaderde de SER over de positie van starters op de arbeidsmarkt. Woordvoerder Astrid Van Kleef liet weten dat voorzitter Mariëtte Hamer niet beschikbaar was voor commentaar. Op de gestelde vragen gaf Van Kleef aan daar (nog) geen uitspraken over te kunnen doen: “De SER heeft geen actuele of volledige informatie (en dus ook geen mening) over regelingen voor starters. Over je vraag naar de gevolgen van de coronacrisis voor starters kan ik zeggen dat er een advies van de Jongeren Denktank Coronacrisis in voorbereiding is, waarin dit aan de orde komt. Over de inhoud van adviezen die nog in voorbereiding zijn, doen wij geen uitspraken. Het advies zal naar verwachting begin februari worden gepubliceerd.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *