Denktank pleit voor ondersteuning starters op de arbeidsmarkt
De Denktank Coronacrisis pleit in zijn nieuwste rapport voor meer ondersteuning voor starters. Ook langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking worden in het rapport benoemd. De Denktank stelt dat, als de economie weer aantrekt, we deze mensen hard nodig zullen hebben.
Leestijd 2 minuten.
“Er wordt ontzettend veel geld uitgetrokken om mensen op de arbeidsmarkt te houden. Wij willen voorkomen dat bepaalde groepen onderaan bungelen”, vertelt voorzitter Mariëtte Hamer aan het AD. De denktank van de sociaaleconomische raad (SER) hoeft geen extra geld, maar wil wel dat bij de verdeling ervan, extra op kwetsbare werknemers wordt gelet. “Nu is er de neiging om eerst de mensen te helpen die net hun baan verliezen, maar laten we andere groepen niet vergeten”, vervolgt Hamer.
Starters zonder enige werkervaring zijn volgens de denktank een risicogroep. Sommige komen namelijk net van een opleiding waar nu bijna geen vraag naar is, zoals bijvoorbeeld in de evenementenbranche. Deze starters zouden volgens het advies met een vervolgopleiding of met omscholing geholpen moeten worden. “Soms kunnen jongeren naar een iets ander beroep door een klein beetje bij te leren”, zegt Hamer. “Een goed voorbeeld biervan is een stewardess. Dat is een dienstverlenend beroep, waarbij voor mensen wordt gezorgd”, illustreert de voorzitter. “Met zo’n diploma en specifieke scholing kan je ook de zorg in.”
Maatregelen
De denktank stelt dat het rapport een waarschuwing voor het bedrijfsleven is. Het is in deze drukke tijden ook makkelijk om de positie van kwetsbare werknemers over het hoofd te zien, volgens het rapport. Ook valt er te lezen dat, als er geen werk is, er het beste in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers geïnvesteerd kan worden. Verder wordt er voorgesteld om nieuwkomers in Nederland taallessen aan te bieden en de digitale geletterdheid van andere werknemers te vergoten.
De denktank erkent dat het voor bedrijven niet makkelijk is om in deze tijd kwetsbare mensen een plek te geven. Daarom is er een plan opgesteld om bijvoorbeeld looncompensatie aan bedrijven te geven als werknemers in quarantaine moeten. Ook pleit het rapport voor een ‘coronadashboard’, zodat er real-time informatie gedeeld kan worden. Hierdoor worden beslissingen minder aan de hand van aannames gemaakt en kunnen bedrijven (en de politiek) meer gefundeerde beslissingen nemen.
Volgens het rapport moeten naast de starters ook mensen met een arbeidsbeperking genoeg aandacht krijgen. Voor sommige werknemers uit deze groep gaat thuiswerken nauwelijks. Dit komt door het gebrek aan ondersteuning hierbij. “Praat met deze werknemers”, zegt Hamers. “Zij kunnen vaak heel goed zelf aangeven wat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen.” Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal werkplekken voor deze groep stagneert. “Er zijn ook sectoren die nu floreren. Zo wordt er ontzettend veel online besteld. Daar zijn meer mensen nodig, dus is er misschien ook meer plek voor mensen met een arbeidsbeperking”, besluit Hamer.
Het volledige rapport van de Denktank Coronacrisis lees je hier.