De Nederlandse wolf: woest of wonderschoon?
Voor het eerst in ruim 150 jaar is er een kans dat een wolf die in Nederland geboren is zich ook in ons land vestigt, uniek maar niet onverwachts: “wolven steken steeds vaker de Duitse grens over naar Nederland”.
Op dit moment zijn er vijf plekken in Nederland waar wolventerritoria gevestigd zijn: één in Drenthe, één in Noord-Brabant en (waarschijnlijk) drie in Gelderland. We zien dat het aantal wolven in Nederland gestaag aan het stijgen is. Dit komt doordat het aantal Duitse wolven hier stijgt, ook zijn er sinds kort Franse wolven in ons land en het aantal Nederlandse welpen stijgt verder. “Wolven hebben niet veel obstakels om hier naartoe te komen, op een rivier zoals de IJssel na dan. Normaal duurt het daarentegen wel lang voordat een wolf zich echt vestigt”, vertelt bioloog Leo Linnartz.
Schadepreventie
Volgens Linnartz is met de juiste preventie de kans op schade door wolven klein: “Vooral jonge wolven willen nog wel eens schade aanrichten. Duitsland is bijvoorbeeld een schoolvoorbeeld van je hiermee omgaat, hier werd namelijk al vroeg geïnvesteerd in bijvoorbeeld preventieve hekken en daardoor is de schade klein. Frankrijk daarentegen schonk weinig aandacht aan de wolven in hun land en hebben hier nog steeds last van”. Als jonge wolven leren dat schapen een makkelijke prooi zijn, specialiseren zij zich hierin. Dit kan veel leed bij zowel boer als wolf brengen.
Hieronder is een tijdlijn te vinden van wolven in Nederland volgens informatie van ecoloog Glenn Lelieman. In 1897 werd in Heeze (Noord-Brabant) voor het laatst een wolf gezien, voordat er in 2011 foto’s van een mogelijke wolf in Nederland opdoken.