Hoe maak je een Feiten en Fabels video (in de stijl van ‘Draw my life’)
Nadat wij als groep de pitch voor het SEAL-project hadden gewonnen begonnen wij met de door ons bedachte drie categorieën te filmen. De categorie waar ik het meest bij betrokken was, was Feiten en Fabels. In deze categorie ruimden wij misconcepties uit de weg en deden wij aan factchecken. De twee video’s die wij voor deze categorie hebben opgenomen zijn in de stijl van ‘draw my life’. In dit stuk zal ik uitleggen hoe het maken van zo’n video in elkaar steekt en wat de obstakels en valkuilen waren, waar wij als groep tegenaan liepen.
Het idee
Voordat wij aan de pitch begonnen hadden wij al de drie categorieën bedacht die wij zouden gaan opnemen. De inspiratie voor Feiten en Fabels om de opnames in een ‘draw my life’ format te filmen kwam nadat wij de opdracht ook echt binnen hadden gehaald. Eigenlijk was het de bedoeling geweest om deze categorie te animeren, maar na wat research en navragen bleek daar veel meer voorbereiding voor nodig te zijn.
Research en een script opstellen
Nadat wij hadden bepaald dat we een ‘draw my life’ video zouden gaan maken, kwam de stap die nooit overgeslagen kan worden voor een informatieve factcheck video: research. Belangrijk bij die research is dat je goed kijkt naar welke informatie betrekking heeft tot jouw doelgroep en of de informatie relevant is. Als de informatie die je hebt verzameld aan beide criteria voldoen is het zaak om er een lopend verhaal van te maken. Ook is het belangrijk dat de woorden die je gebruikt herkenbaar zijn voor je doelgroep (bij ons waren dat leraren). Belangrijk bij het opstellen van je script is van tevoren te bepalen hoe lang de uiteindelijke video moet worden en je hier in het script ook aan te houden. Te lang is te lang en als dit het geval is dan moet er een stuk uit de tekst verwijderd worden. Toen wij onze video gingen maken liepen wij tegen hetzelfde probleem aan en dan geldt: kill your darlings. Dit betekent dat je niet over de limiet heen gaat en alleen de aller relevantste informatie behoudt. Een handige techniek om te weten hoe lang je tekst is, is diegene die de voice-over doet alvast een proefronde te laten doen terwijl iemand anders opneemt en de tijd bijhoudt. Op deze manier hebben wij het ook gedaan.
De voice-over en tekeningen
Nu je een script hebt en weet hoe lang je tekst is, is het zaak om je voice-over op te gaan nemen. Hiervoor gebruik je het liefst zo professioneel mogelijke apparatuur, maar wees niet gevreesd als je dat niet in huis hebt, tegenwoordig zijn er ook op internet speciale microfoons voor telefoons beschikbaar. Het is verder aan te raden om de opnames in een zo geluidloos-mogelijke omgeving op te nemen, om ervoor te zorgen dat je tijdens de montage er niet achter komt dat je veel achtergrondgeluid hebt. Ondertussen kan diegene die zich bezighoudt met de tekeningen alvast een ‘teken-draaiboek’ maken, dit zijn alle tekeningen die gebruikt gaan worden in de video achter elkaar chronologische volgorde. Het liefst heb je eigenlijk meer tekeningen dan je nodig denkt te hebben, zodat je nog speling hebt. Bij ons was het zo dat wij bij de tweede Feiten en Fabels video in de eerste instantie twee tekeningen te kort kwamen, dit wil je voorkomen! Want je komt pas achter dit tekort als je aan het monteren bent. Verder is het ook nog belangrijk dat de tekenaar het script gelezen heeft, zodat diegene de tekeningen daarop aan kan laten sluiten. Houd bij het opstellen van alle tekeningen ermee rekening dat over het algemeen deze regel geldt: voor ongeveer elke tien seconden aan tekst een tekening.
Locatie, filmen en benodigdheden
Als alle bovengenoemde stappen zijn genomen dan kan het filmen beginnen! Maar wat heb je nou nodig om je filmpje zo te schieten dat het goed uit de verf komt en alle kleuren wel goed zijn? Dit waren de spullen die wij gebruikten:
- Een camera (zo professioneel mogelijk)
- Een statief
- Een whiteboard
- (Meerdere) whiteboard-marker(s)
- Een bordenwisser
- Een tafel waar het whiteboard op kan liggen, een tafel waarop het statief kan staan en een tafel waarop je zelf kan staan.
- Een stoel (waarop de tekenaar eventueel kan zitten)
- En last but not least, een goede locatie waar de lichtval zo gelijkmatig mogelijk is (zodat je zo min mogelijk de kleuren hoeft aan te passen tijdens de montage).
Als je al deze spullen hebt dan kan je gaan beginnen met filmen, dit is de opstelling die wij gebruikten:
Zoals te zien is op de foto, stelden wij eerst de eerste tafel op, hierop kwam het whiteboard te liggen. Daarna stelden wij de tweede tafel direct daartegenaan op, belangrijk is hierbij dat de twee tafels elkaar niet raken, zodat de trillingen van het uitwissen van tekeningen het statief niet beïnvloeden. Nadat deze twee tafels staan, kan je de derde tafel tegen de tweede tafel schuiven. Ook hierbij is het belangrijk dat deze tafels elkaar net niet raken. Daarna kan het whiteboard op de eerste tafel gelegd worden. De volgende stap is de camera op het statief te zetten en het statief uit te klappen. Vergeet niet van tevoren te checken of alles werkt en de camera opgeladen is (een SD kaart is ook handig). Als je hierna het statief met de camera op de tweede tafel wilt zetten moet je dit in omgekeerde richting van de tekenaar doen, hierdoor zullen de beelden omgekeerd zijn, wees niet bang dit wordt later verholpen in de montage. Alles staat nu kaar als het goed is. De tekenaar kan nu het tekening-draaiboek erbij pakken en de cameraman kan op de derde tafel gaan staan zodat hij een goed overzicht heeft. Het is belangrijk dat op de camera de White Balance geregeld is. Dit kan makkelijk ingesteld worden via het menu. Daarna moet je de camera op een wit vlak richten. Als alles ingesteld is, dan kan de cameraman aangeven binnen welk vlak van het whiteboard hij filmt. Handig is dat de tekenaar met (kleine) puntjes aangeeft waar dit is, zodat diegene weet waarbinnen getekend moet worden.
Als alles staat begint de cameraman met filmen. Nadat de opname is begonnen telt de cameraman eerst zes seconden af, zodat de tekenaar weet wanneer er getekend mag worden. Dit is om speling te hebben in de montage. Deze zes seconden kunnen hardop afgeteld worden omdat je deze audio toch niet meer gaat gebruiken. Het voordeel hieraan is ook dat de cameraman tijdens het tekenen aanwijzingen kan geven. De tekenaar heeft alle tijd om de tekeningen te maken, omdat de beelden later versneld worden in de montage. Als de tekenaar de tekening gemaakt heeft, telt je, terwijl de camera loopt, nog vijf seconden af en dan kan de tekening uitgewist worden. Na het uitwissen wacht de cameraman nog ongeveer zes seconden met het stoppen van de opname en als de opname klaar is kan je door naar de volgende tekening. Als alle tekeningen opgenomen zijn kan je gaan monteren!
Monteren
Voor het monteerwerk gebruikte ik Adobe première pro cc 2017. Dit programma is in het begin misschien moeilijk om mee om te gaan, maar het is de moeite waard om je in dit programma te verdiepen vanwege de vele functies die het bied. Voor een uitgebreidere uitleg van Adobe Première zie ‘Wegwijs in Adobe Première‘. Het eerste wat je doet, als je Première hebt geopend, is alle bestanden importeren die je nodig hebt. Als alles wat je nodig hebt in Première staat is het zaak om alle videobeelden te verwijderen van de audio-opnames en bij de video-bestanden die je nodig hebt de audio te verwijderen. Als dit gebeurd is dan kan je beginnen met selecteren van de beelden die je nodig hebt en ze in de goede volgorde te zetten, je kan ook direct de audio eronder zetten. De beelden staan nu nog omgedraaid maar dit is makkelijk te verhelpen. Dit wil je zo snel mogelijk doen, want dit werkt veel fijner. Als alles op volgorde staat en de beelden zijn omgedraaid, dan is het een handig begin om alle beelden te versnellen met 750%. Is alles versneld? Dan kan je per fragment bepalen hoeveel langer of korter het moet worden ten opzichte van de andere beelden, zodat de audio aansluit op de beelden. Als dit is gebeurd dan kan je beginnen met het volume en de kleuren aan te passen (als dit nodig is).
Je begint nu al iets meer een filmpje te krijgen wat ergens op lijkt. Dan is het handigst om voor het begin een (zelfgemaakte) intro en na het einde een (zelfgemaakte) outro te zetten. Wij hadden zelf een logo voor SEAL gemaakt en deze bij elke video-categorie gebruikt (als intro), zodat dit een herkenbaar beeld zou zijn voor kijkers. Als outro volstaat meestal een aftiteling. Aan het begin van de intro en het einde van de outro is het ook handig om een dip to black effect te gebruiken, dit zorgt ervoor dat het beeld rustiger opkomt en uitgaat, en prettiger is om naar te kijken. Ook is het handig om bij elke overgang van de audio een constant gain te gebruiken, zodat de audio soepeler in elkaar overgaat. Ben je nog niet helemaal tevreden over je video? Dan kan je altijd nog extra effecten gebruiken in première, maar dit is de basis waarmee je de video zou moeten kunnen maken. Al met al is het maken van dit soort video’s niet heel moeilijk. Vooral het op lengte brengen en het matchen van de beelden met de audio gaat het meeste werk in zitten.
Dit is het eerste filmpje dat wij maakten in de categorie Feiten en Fabels. Bij deze video’s heb ik persoonlijk het grootste gedeelte van het filmen en de montage op me genomen en hieronder is het trotse resultaat.
En dit was het het tweede filmpje dat wij maakten in deze stijl.