Vandaag in de geschiedenis: 6 mei

Pim Fortuyn heeft er net een radio uitzending in Hilversum opzitten als er zes schoten klinken. De dader is Volkert van der Graaf, een milieuactivist die de uitspraken van de politicus Fortuyn niet langer pikt. Fortuyn wordt in zijn tijd door de meesten weggezet als populist. Volkert van der Graaf ziet hem als een bedreiging voor de zwakkeren in de maatschappij en dit was de reden om hem te vermoorden. Wat gebeurde er op 6 mei 2002? En wat voor een invloed heeft dit op onze controversiële politici vandaag de dag?

Fortuyn’s ideeën

Pim Fortuyn wierp zich vooral op voor de scheiding der machten en de vrijheid van meningsuiting, ook een sterke markteconomie en de gelijkheid tussen man en vrouw stonden voor hem centraal. In zijn gedachtegoed maakt hij verder vele referenties naar de Hollandse patriotten uit het einde van de 18e eeuw, in zijn eigen ogen is hij hun opvolger. Volgens anderen is hij juist een ideologische opvolger van Anton Mussert, leider van de NSB. Dit komt omdat Fortuyn vaak sterk nationalistische ideeën naar voren brengt, ook denkt hij dat politici, de pers, vakbonden en bureaucraten het ‘rotte systeem’ in stand houden. Fortuyn speelt verder in op de angst voor vreemde culturen, hij vergroot hiermee zijn steun bij het electoraat, maar het zal hem de typering extreem-rechts opleveren.

De aanslag

Op maandag 6 mei 2002 geeft Pim Fortuyn bij radio 3FM enkele interviews namens zijn partij, de LPF. Nadat hij hiermee klaar is geeft hij nog een klein interview aan toenmalig stagiair Filemon Wesselink. Net over zessen loopt hij samen met DJ Ruud de Wild en een paar anderen naar buiten, maar hier slaat het noodlot toe. Vlak voor hij zijn auto bereikt wordt de LPF-voorman zes keer beschoten, vijf kogels raken hun doelwit. De dader is Volkert van der Graaf, een 32-jarige milieuactivist uit Harderwijk. Van der Graaf ziet Fortuyn vanwege zijn denkbeelden als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij. Na de schietpartij zet Fortuyn’s chauffeur en mede-LPFer Hans Smolders de achtervolging in. Uiteindelijk wordt van der Graaf door twee agenten overmeesterd bij een tankstation in de buurt, het is dan 18:12. Om 20:08 rijd de rouwwagen het mediapark af en is duidelijk dat Fortuyn nooit meer zal terugkeren.

Tegenwoordig

De dreiging die is ontstaan na de moord op Fortuyn is nog steeds voelbaar, het meest bekende voorbeeld hiervan is Geert Wilders (PVV). Wilders laat zich rechtser er extremer uit dan Fortuyn deed en heeft hier de nodige dreigementen voor gehad. Zoveel zelfs, dat hij rond de klok bewaakt moet worden door een team van beveiligers. Door de zware beveiliging is het niet meer mogelijk voor hem om een ‘normaal’ leven te leiden. Maar dat dit systeem niet onfeilbaar is, is laatst gebleken toen Faris K. (een oud-politieagent en beveiliger van Wilders) werd veroordeeld voor het lekken van de woonplaats, beveiliging en details over zijn vervoer aan bekenden. In deze zaak werd vijf maanden cel geëist, maar de uitspraak kwam op zeven uit, zodat een signaal naar anderen gestuurd zou worden volgens de rechter. Een ander voorbeeld is Thierry Baudet (FVD), aan zijn adres zijn ook serieuze bedreigingen gedaan. Mila van den B. (21) uit Nijmegen wordt op 23 maart gefilmd tijdens een betoging terwijl zij roept: “Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf!” Dit schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat de oproep deed denken aan de moord op Fortuyn. Tegen de studente is ondertussen een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *