Versus
Alternatief onderwijs, wij hoorden vaak genoeg kritiek op de gedachte van SEAL. In onze directe omgeving werd er juist veel gesproken over de voordelen van het systeem. Combineer je deze twee opstellingen en je krijgt Versus. Versus is de categorie waarin wij voor – en tegenstanders met elkaar in debat lieten gaan over alternatief onderwijs, om een genuanceerd beeld te vormen. In de eerste video lieten wij twee leerlingen van de FHJ met elkaar in debat gaan, maar later kregen wij te horen dat iFontys zich meer wilden richten op leraren. Daarom legden wij in de tweede video Annemarie van den Broek (medeoprichter van de SEAL-filosofie) stellingen voor van tegenstanders waar zij antwoord en uitleg bij gaf.
De eerste video
Als voorbereiding op de eerste video bedachten wij verschillende rondes waarin de twee ‘tegenstanders’ zouden debatteren. Daarna namen wij contact op met twee leerlingen (Roelant en Meraud) waarvan wij wisten dat zij een duidelijke mening hadden, die ze ook nog eens goed konden verwoorden. We hadden ze expres weinig opgelegd van tevoren, zodat het debat zo authentiek mogelijk zou blijven. Zonder dat er verder veel voorbereid was voor de video verliepen de opnames zonder noemenswaardige problemen. Er werd vanuit de regiekamer goed geschakeld tussen Roelant, Meraud en het algemene beeld. Tijdens de montage werd het werk hierdoor een stukje minder moeilijk, maar wel moesten Tom en ik een flink stuk uit de originele montage knippen. Het filmpje was namelijk bijna twintig minuten lang, terwijl wij van tevoren hadden bedacht dat het filmpje het liefst net onder de tien minuten moest zitten. Dit omdat kijkers anders misschien af zouden haken, vanwege de lengte. Uiteindelijk, met wat flink snoeiwerk kwamen wij uit op een filmpje dat rond de vijftien minuten was. Helaas hadden wij ons doel niet gehaald, want nog verder knippen in de montage zou van het filmpje een onnavolgbaar debat hebben gemaakt, omdat er dan belangrijke stukken zouden missen. Verder hadden Tom en ik beelden van Meraud opgerekt, waardoor ze twee keer achter elkaar knipperde. Wij waren het oneens of dit voor een onwetende kijker te zien was en daarom lieten wij (eigenlijk zoals altijd) de video eerst aan anderen (en iFontys) zien voordat wij de definitieve versie opstuurden. Hieronder de eerst aflevering van Versus:
De tweede video
Voor de tweede video was het moeilijk een tegenstander te vinden van de filosofie, die ook nog eens wilde debatteren. Verder moesten wij ons in deze video vooral op de leraren richten. Daarom besloten wij het format om te gooien en Annemarie van den Broek (medebedenker van SEAL) stellingen van tegenstanders voor te leggen, waar zij op zou reageren. Dan was er het punt dat de studio bij de FHJ gereserveerd moest worden, dit ging nog redelijk lastig, omdat Annemarie maar op drie dagen verspreid over twee à drie weken kon. Maar uiteindelijk hadden wij dan een datum: Vrijdag 13 Juni om 9:00. Wel een klein detail was dat alleen Daan Vries aanwezig zou zijn om ons te helpen vanuit de regiekamer. Wij vonden dit geen probleem, maar ik kom hier later nog op terug. Op de draaidag zelf zou Tom de presentatie doen en de stellingen voorleggen aan Annemarie. Laura en ik zouden het camerawerk doen en Mirthe zou in de studio foto’s maken voor de social media-kanalen en verder aansturen waar nodig was. Daan Vries zou vanuit de regiekamer tussen de beelden van Tom, Annemarie en het algemene beeld switchen. Dit ging aanvankelijk helemaal goed en (ondanks dat ze zenuwachtig was) deed Annemarie het goed. Na een half uur filmen waren wij alweer klaar!
De horror-montage
Toen wij klaar waren en Tom en ik wilden gaan monteren kwamen wij er echter achter dat de beelden helemaal niet goed liepen. De audio en de beelden liepen niet gelijk, af en toe bleef het beeld steken (of had een spastische tik) en niets stond op volgorde. Wij gingen (na het op verschillende computers in het Deprez-gebouw geprobeerd te hebben) terug naar Daan, maar hij zei dat hij zoiets nog nooit had gezien en dat wij het maar moesten proberen met een geleende harde schijf van de FHJ. Wij probeerden dit dan maar, veel keuze hadden we niet. Zelfs op de computers van de FHJ bleef de montage het maar niet doen, dus wij moesten terugvallen op ons plan C: mijn laptop gebruiken voor de montage. Op mijn laptop lukte het wel om te monteren, maar op het kleine scherm was het enorm priegelen en met zijn tweeën werken ging moeilijk. Daarom liet ik dit keer het grootste gedeelte van de montage aan Tom en ging ik me bezighouden met alvast achtergronden maken voor elke stelling en een aftiteling. Dit alles is redelijk makkelijk te maken in Microsoft Paint en hiervoor hoefden wij geen Adobe Première te gebruiken, daarom kon ik op een andere computer doorwerken. Na uren aan de montage gewerkt te hebben kwam er een degelijk resultaat uit, Tom en ik waren ontzettend blij dat het eindelijk gelukt was! Maar na het exporteren bleek er geen geluid onder de montage te zetten en bij de tweede poging crashte mijn laptop. Na veel moeite kregen wij de laptop weer aan de praat en twee uur later was de video dan af. Wij verstuurden hem direct naar onszelf en Mirthe zodat hij in ieder geval veiliggesteld was. Later kregen wij nog feedback die in de definitieve versie verwerkt is. Bij het monteren kwamen wij uit op dertien minuten, maar wij konden eigenlijk niet veel knippen in de beelden, verder was er door Daan ook niet veel geschakeld, waardoor wij ook niet veel covershots hadden om mee te werken. Ondanks deze obstakels is de video er nog goed uitgekomen en hieronder is het resultaat te zien, Versus aflevering twee.
xcndgequc qmoju fxydewp jbse nfijebtgzftggbx